Urinarea spumoasă din când în când este normală, deoarece poate influența viteza cu care urinați și alți factori.
Cu toate acestea, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă urina este spumoasă în mod constant și devine mai vizibilă în timp.
Potrivit MayoClinic, acesta poate fi un semn de proteine în urină (proteinurie), care necesită o evaluare suplimentară. Cantități crescute de proteine în urină ar putea însemna că aveți o problemă gravă a rinichilor.
Dacă urina dumneavoastră pare prea spumoasă de cele mai multe ori, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un sumar de urină pentru a verifica dacă există niveluri crescute de proteine. Dacă testul este pozitiv, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a determina cauza problemei.
CITEȘTE ȘI: Durere sau usturime la urinare? Din ce cauză apare disuria și cum se tratează
Una dintre funcțiile de bază ale rinichilor este de a excreta prin urină substanțele din sânge care sunt în exces, care sunt toxice sau care nu sunt de folos. Evident, proteinele nu se încadrează în această definiție și, prin urmare, nu ar trebui să fie excretate prin urină.
Prezența proteinelor în urină este în general un semn că glomerulii, unitățile funcționale ale rinichilor responsabile cu filtrarea sângelui, sunt deteriorate.
Când glomerulii sunt sănătoși, sunt capabili să separe substanțele din sânge care trebuie filtrate, eliminând ceea ce nu este util în urină și păstrând ceea ce este important în sânge.
Când rinichii sunt bolnavi și pierd proteine în urină, o numim proteinurie.
MdSaude scrie că prezența urinei spumoase este un semn clasic de proteinurie. Cu toate acestea, nu vă alarmați dacă vedeți doar o cantitate mică de spumă atunci când urinați. Această cantitate mică de spumă este cauzată de vortexul urinei care lovește apa de la toaletă. Dacă apa este înosțită de o substanță chimică, spuma poate fi chiar mai mare decât te-ai obișnuit.
În general, când există proteinurie relevantă, spumarea este intensă, ca la bere, și durează până dispară. În cele mai multe cazuri, pacientul care pierde proteine în urină nu are nicio îndoială că urina s-a schimbat recent.
CITEȘTE ȘI: Urinarea la timp, mai importantă decât se credea. La ce pericol te expune abţinerea repetată
În orice caz, pentru a evita confuziile, atunci când bănuiești că urina îți face spumă prea mult, ideal este să faci un sumar de urină pentru a încerca să identifici prezența proteinelor în ea.
Odată identificată existența proteinuriei, următorul pas este cuantificarea acesteia. Cu cât pierderea de proteine este mai mare, cu atât leziunile renale sunt mai severe.